Miten kaikki alkoi

Nukketeatteri täytti vuonna 1993 kaksikymmentä vuotta.

Eevaliisa Holma-Kinnunen ja Raimo J. Kinnunen tapasivat 40 vuotta sitten, valmistuivat opettajaksi Jyväskylän kasvatusopillisesta korkeakoulusta ja työskentelivät aluksi Vaasassa. Siellä heillä oli vesi- ja öljyväritöiden yhteisnäyttely.

Vuosina 1956 - 86 Kinnuset olivat Sysmän Onkiniemen koulun opettajia.

Vuosina 1962 - 95 Raimo J. Kinnunen on kirjoittanut 14 kirjaa, lukuisia kuunnelmia ja näytelmiä. Kirjailijana hän on ollut yli kolmekymmentä vuotta.

Kesällä 1985 Onkiniemen ala-aste täytti 100 vuotta ja vuotta myöhemmin se lopetettiin. Koulu vuokrattiin nukketeatterin käyttöön.

Nukketeatteritalo on korjattu vanhasta yksityiskaupasta v. 1985. Nukketeatteritalon on suunnitellut arkkitehti Sakari Holma Jyväskylästä. Peruskorjauksen toteutti Olli Saarinen Sysmästä. Antero Vipunen -nimisen takan on muurannut Onni Rauhanlaakso.

 

Ransun synty

Ransu Karvakuono, Eevaliisa Holma-Kinnusen ja TV2:n Pikku Kakkosen luovien toimittajien antama nimi omalaatuiselle tekstiilihyssykälle, jonka alkuperäistä muunnelmaa kutsuimme vielä 1973 "Tusse"-etunimellä.

Se oli patakintaan oloinen haukkuva ja koiria imitoiva karvakangaslapanen, hassu vaalea nyrkkimöykky, jolla Sirpa Kuusinen näytteli niin että katsomon terrierit saivat raivarin ja yskän sen päälle.

Eevaliisa näki ja minä kuulin kuinka ihanaa oli haukkua ilman että siitä joutui vastuuseen minkään lajin oikeudessa. Niin Eevaliisa eli Eevu teki version, joka lopulta sai nimekseen Iiro, jonka perään toimittajien yhteisessä palaverissa Onkiniemen ensimmäisessä nukketeatteritalossa pantiin Ilmari Impromptu.

Sehän toimi hyvin! Maija Salonkin piti hakea toiset makeupit kun nauroi silmiinsä kyyneliä ja poskiin tuli viiruja. (Saksassa Kielin juhlaviikoilla Landesbankissa Eevun nuket - noin 150 kpl - esiintyivät improbatur-saksallani saaden aikaan samanlaisen reaktion pankin ihanissa saksattarissa.

Lienee jo tarpeeksi kivijalkaa Ransun syntymiseksi, koska Pepe (Pikku Kakkosen toimitusjohtaja Pertti Nättilä) halusi myös nuken. Eevu oli onnellinen, koska halusi - peruskoulun tullessa! - toteuttaa POPS 1-2:n lanseeraaman lauseen "Nukketeatteri on peruskoulun paras opetusväline".

  

Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsu | Puhelin: 045 671 6500